Alla inlägg den 18 februari 2013

Av Jannica - 18 februari 2013 18:42

Idag hade vi föreläsning med Sverker. Saker som han tog upp var hur en satellit hamnar i en bana runt jorden, vad teknikska komponenter är för något och hur mobiltelefonsystemet fungerar.


För att en satellit ska hamna i en bana runt jorden skjuts den rakt upp och får en hög hastighet för att sedan ändra riktning så den går runt jorden. En satellit går sedan i en viss hastighet hela tiden så den alltid kan hittas på samma ställe ovanför jordytan.


Tekniska system har ett antal tekniksa komponenter som bildar en helhet. Till exempel har en bläckpenna många olika komponenter som en fjäder. Alla de tekniska komponenterna kommunicerar med varandra, på bilden är de olika delarna olika komponenter och pilarna symboliserar att de kommunicerar med varandra.


  


När det kommer till mobiltelefonsystemet så pratade Sverker om två versioner. "Light" versionen och "avancerad" version. "Light" versionen tänker man att världen är uppdelade i många olika celler, i varje cell finns en basstation med ett hus och en mast. Om någon i en bas station vill ringa till någon som befinner sig i en annan cell så sker detta genom bas stationen som skickar en signal till en centrastation som sedan skickar signa till bas stationen där mottagaren finns, denna bas station skickar sedan en signal till mottagaren och de kan prata med varandra.


I centralstationen finns en databas som har koll på i vilken cell du befinner dig i med älp av elektromagnetiska vågor. En centralstation kan i sin tur ha kontakt med andra centralstationer om man vill ringa någon längre bort.


För att kunna prata och lyssna på en annan så krävs det två frekvenser, en där du pratar och en annan lyssnar och en frekvens där du lyssnar och en annan pratar.


Den "avancerade" versionen kan man förkara genom dennabild:  

Vi fick även i smågrupper plocka isär en mobiltelefon och se hur de ser ut. Där är verkligen många komponenter i en mobiltelefon bland annat batteri, knappsats och kretskort. Man kan sedan gå in ännu djupare på varje komponent och se hur de är konstruerade.

Efter genomgången fortsatte vi med våra experiment från förra veckan. Vi skulle släppa en kula nersör en bana sm lutade neråt och sedan försöka räkna ut var vi skulle ställa burken och fångain kulan. Vi hade gjort rätt beräningar förra veckan, men den hamnade inte i burken och detta berodde på att kulan omvandlade en del av energin till rotationsenergi istället för rörelseenergi som vi hae räknat på. Detta gjorde att kulan landade utanför burken.


Efter en stund berättade vi för de andra grupperna hur vi hade gjort och varför försöket inte fungerade trots att vi räknat rätt. Vi fick sedan ta del av deras försök. På en av bilderna nedan kan ni se vår uträkning.

       

     


/Jessica

Av Jannica - 18 februari 2013 18:27

Under fredagens föreläsning började vi prata en del kring värderingsövningar. Det är bra att göra värderingsövningar med barnen så att de ska få känna sig "fria" att våga framföra sina tankar och åsikter i klassrummet. Att ha en stökig klass är ingen ursäkt att hoppa övervärderingsövningar då man lätt kan anpassa övningarna. Man kan tex sitta i en ring med ryggarna in mot mittenoch hålla händerna bakom ryggen, då är det ingen som ser om man håller tummen upp eller ner.


Sedan pratade vi om viktiga steg genom livets utveckling,

  • Vulkaniska gaser, inget syre, kometer -Inget liv.
  • Det var mycket varmt. Vattenånga och koldioxid kom genom kometer.
  • Jorden svalnar. Vattenånga kondenseras.
  • Molekyler kopplas samman med varandra. DNA
  • DNA kan kopiera sig själv - övergången till liv.
  • Cellen

DNA är grunden till liv då det kan kopiera sig själv. Vi pratade om att det kan vara viktigt att prata om DNA med eleverna utan att behöva gå in för djupt på molekyler trots att det kan verka lite avancerat.


  • man tror att livet uppstod under mark i skydd av UV-strålningen
  • Bakterier som inte behövde syrgas eller solenergi kunde överleva
  • Utvecklingen av klorofyll, kunde samla solenergi och därmed bilda syrgas. Till en början var syrgas giftigt för de levande organismerna men efter ett tag anpassade de sig och syrgasen blev istället något livsviktigt.
  • Ozonlagret bildades. (Skulle ozonlagret försvinna idag hade vi dött av strålningen. Evolutionen hade gått bakåt och vi hade troligtvis krypit ner i vattnet och under jorden igen).
  • Från encelliga och flercelliga organismer 
Tidigare månad - Senare månad

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2013
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Lärandeaktivitet 1


Ovido - Quiz & Flashcards